nedjelja, 17. travnja 2011.

Izvještaj: Real Madrid - Barcelona 1:1


U velikom Clasicu dva gola iz penala i crveni naravno na štetu Reala

U 162. po redu El Clasicu Real Madrid i Barcelona su odigrali bez pobjednika 1:1 a po dobrom starom običaju Mourinhova ekipa je opet dobila crveni karton. Jose Mourinho je izveo sastav bez Mesuta Ozila i Emmanuela Adebyora, a u prvih jedanaest startovali su Benzema i Pepe, neočekivano na zadnjem veznom. S druge strane Pep Guardiola je suprotno svim najavama od prve minute stavio Carlesa Puyola na štopera.

Prvih desetak minuta je proteklo u ispitivanju snaga i bez konkretnijih šansi sa obje strane, a u 10. minuti je Cristiano Ronaldo pokušao iz slobodnjaka, ali je Valdes bio na mjestu. Barcelona je zaprijetila u 18. minuti, ali je ispred Lionela Messija siguran bio  veliki Iker Casillas, ponos Reala i Castille..

Prvo je Messi zaprijetio ali je Iker zastavio to pa je zaprijetio Di Marija, a minutu nakon njega i Ronaldo. Barcelona je dominirala terenom i jesu s imali čak 75 posto posjed lopte ali bez konkretne igre nego su se dodavali u zadnjoj liniji, a sredinom prvog dijela desio se momenat kada je u kontaktu sa Casillasom bio David Villa. Iako su igrači Barce tražili penal, sudija nije nasjeo na simuliranje koje su očiti igrači Barce vježbali na treningu.

U finišu prvog poluvremena Real Madrid je imao najbolju priliku, ali je nakon udarca Ronalda glavom loptu sa gol crte izbacio Adriano. U drugoj minuti nastavka sjajna prilika za Real. Ronaldo je iz slobodnjaka sa dvadesetak metara pogodio stativu, a u 52. minuti je Santiago Bernabeu zanijemio.

 Albiol je faulirao Davida Villu i skrivio penal. Albiol je isključen i moramo napomenuti nezasluženo, a  Messi iz penala pogodio za vodstvo gostiju. Bio je to prvi pogodak Messija nakon deset utakmica protiv timova koje trenira Jose Mourinho. S igračem manje Real je izgledao još lošiji u narednih nekoliko minuta kada ipak dolaze do svijesti.

U 61. minuti je Barcelona imala novu priliku, ali je udarac Xavija Hernandeza zaustavila prečka. Real Madrid je u 65. minuti imao dobru priliku, ali je Pepe malo zakasnio i lopta je otišla u vanjski dio mreže nakon što je ubacio Ramos.

Mourinho je u 64. minuti iz igre izveo Di Mariju i Alonsa, a na teren je poslao Arbelou i Adebayora. Dvije minute kasnije Adebayor je bio u dobroj poziciji, ali nije dobro primio loptu i prilika je otišla u nepovrat kao i mnogo njih poslije jer Adebayor nije dobro kontraolisao loptu. Do 77. minute, kada je Ronaldo pokušao iz slobodnjaka, ništa se bitnije nije dešavalo.

Iako nije igrao nešto posebno, mora se priznati da je Real bio dosta konkretniji s igračem manje nego dok je bio kompletan. U 82. minuti je Marcelo sjajno ušao u kazneni prostor gdje ga je srušio Daniel Alves, a sudija sasvim opravdano pokazuje na penal. Siguran sa bijele tačke bio je Cristiano Ronaldo. kada šalje Valdesa u jednu a loptu u drugu stranu.

Nakon gola Reala utakmica se potpuno otvorila i možda je tih deset minuta bilo boljih nego prethodnih osamdeset, jer Real naravno nikad ne tuši igru i igra lijep nogomet. U 89. minuti je Real mogao doći do pobjede kada je Khedira šutirao sa deset metara ravno u golmana Barcelone. Nakon toga još nekoliko akcija koje je kreirao Ozil koji se pokazao u dobrom svjetlu za ono malo vremena što je proveo na terenu.
Završilo je možemo, reći prihvatljivim remijem od 1:1.

4 komentara:

  1. Tako se piše izvještaj o El Clasicu.Najbolji dio:ali je ispred Messija bio siguran veliki Iker Casillas,ponos Reala i Castille :).

    OdgovoriIzbriši
  2. haha slika je carska.kako Messi tuguje :P.

    OdgovoriIzbriši
  3. uz mene trnci ... kad chitam ove neke dijelove ..
    "Santiago Bernabeu je zanijemio " ..

    OdgovoriIzbriši