nedjelja, 23. prosinca 2012.

Biografije: Predrag MIjatović


Legendarni Peđa,rođen 19.01.1969,jedan od najboljih crnogorskih i exYU nogometaša sa kraja 80-tih godina.Karijeru otpočinje u podgoričkoj Budućnosti,potom prelazi u beogradski FK Partizan (trebao je zapravo doć u Hajduk,ali je odustao zbog sve kompliciranije međunacionalne situacije i uopće raspada bivše Jugoslavije koji je nepovratno vodio u rat;čak je potpisao sa Hajdukom nekakav predugovor,nešto...no kasnije je odustao i uz obrazloženje svoje odluke,čak vratio i nekakav novac koji je bio već dobio od Hajduka-svaka čast!)





Dakle,nakon nekoliko godina provedenih u dresu Partizana,zapaža ga Valencia u koju 1993 i prelazi.
Sa svojim odličnim tehničkim predispozicijama,osjećajem za prostor i gol,u dresu Valencije postaje jedan od najubojitijih napadača Primere,i kao takav dolazi na Santiago Bernabeu 1996 godine,zajedno sa Davorom Šukerom iz Seville. S njim tvori ubojiti napadački tandem-uz tada 19stogodišnjeg Raula-budući da je Fabio Capello u to vrijeme običavao igrati formaciju sa tri napadača.
Mijatovićeve sezone u Realu,u kojemu je proveo tri godine, varirale su od odličnih,preko solidnih pa do slabih;u 90 utakmica postigao je 30 golova ali definitivno je u srca i pamćenje navijača los blancosa ušao zahvaljujući jednom golu-onome postignutom u finalu Lige prvaka 1998 godine,na Amsterdam areni protiv Juventusa-golu koji je trofej najprestižnijeg svjetskog nogometnog natjecanja nakon duge 32 godine vratio na Santiago Bernabeu. Nakon toga,dolaskom Morientesa,biva sve više guran na krilo i marginaliziran,što je rezultiralo i njegovim odlaskom iz Reala u Fiorentinu,na kraju sezone 1999.

Godine 2002 se vraća u Primeru,u Levante,u kojemu je dvije godine kasnije i zaključio igračku karijeru.
U srpnju 2006,kada je za predsjednika RM izabran Ramon Calderon,Mijatović je postavljen za sportskog direktora kluba. Iako je u njegovoj eri dovedeno niz kvalitetnih igrača (Sneijder,Van Nistelrooy,Robben,Higuain,Marcelo) također je povučeno i nekoliko upitnih (Drenthe,van der Vaart) pa i loših poteza (Huntelaar),a navijački puk najviše mu je zamjerio neispunjenje obećanja o dovođenju Kake,C.Ronalda i Fabregasa u klub. Nakon odlaska Calderona sa predsjedničke,nekoliko mjeseci poslije odstupa i Mijatović sa funkcije sportskog direktora.

Svoje mjesto u povjesti Reala ipak-osigurao je golom koji je klubu vratio CL i staru slavu iz dana velikog Alfreda Di Stefana,tako da je i dan danas vrlo poštovan i cjenjen u Madridu.

1 komentar:

  1. This website truly has all the info I needed concerning this subject and didn't know who to ask.
    Visit my page :: transfer rumours

    OdgovoriIzbriši