srijeda, 20. travnja 2011.

Slijede još tri El Clasica,čuvajte srce!


Dva ljuta rivala Barcelona i Real Madrid susrest će se još tri puta u narednih 15 dana. Vrijeme je El Clasica i stoga su španjolski ljekari ozbiljno savjetovali građanstvu da pokušaju izbjeći emocionalni stres i da se čuvaju kako bi izbjegli srčane probleme. Protekle subote na Santiago Bernabeu susreli su se Barcelona i Real Madrid. Utakmica za titulu španjolskog prvaka završena je neriješeno, 1:1, te je vodeća Barca i korak bliže tituli.Danas dva velikana igraju finale Kupa kralja, a zatim i dvije utakmice u polufinalu Lige prvaka. Četiri El Clasica u samo 20 dana donose veliki stres Španjolcima. Tamošnje društvo kardiologa izdalo je upozorenje u kojem se navodi da je moguć povećan broj srčanih udara tokom narednih 15 dana, jer utakmice između Barcelone i Real Madrida sa sobom donose stres i jako emocionalno opterećenje.

U upozorenju se navodi da je povećan rizik od srčanih napada i ostalih srčanih problema tokom utakmica između dva velika rivala.

Ljekari tvrde da se u trenucima emocionalnog stresa, koji se javlja i tokom gledanja utakmice, proizvodnja adrenalina povećava, zbog čega srce počinje jače i brže da lupa, te se arterije sužavaju.

Povećan rizik od srčanih problema, prema navodima španskog društva kardiologa, je tokom odlučujućih utakmica ili kada se takve utakmice odigravaju često u kratkom periodu.


U saopćenju kardiologa se navode i podaci da je 2006. godine tokom Svjetskog nogometnog prvenstva u Njemačkoj broj muškaraca sa srčanim
problemima povećan za 300 posto, a broj žena sa srčanim manama udvostručen tokom nastupa njemačke nacionalne selekcije.

"Uvijek postoji napetost kada igraju Real i Barca, a pogotovo tokom odlučujućih utakmica. Brojne studije su pokazale da krajnji rezultat nije toliko bitan, jer emocije se iskazuju tokom igre. Dramatičan finiš, penal u posljednjoj sekundi ili gol na samom kraju utakmice su situacije koje dovode do srčanog udara"
, kazao je ljekar Julian Villacastin, a prenose španjolski mediji.

On je dodao da su najrizičnija grupa dijabetičari, pušači, osobe s povišenim holesterolom, pretile osobe i hronični srčani bolesnici.

Nema komentara:

Objavi komentar