utorak, 26. travnja 2011.

"Real i Barca su zajedno najbolji":Pavon

Bilo kakva pomisao da je Francisco Pavon izgubio barem dio svoje strasti prema madridskom Realu nakon odlaska iz tog kluba nestaje kada se vidi način na koji opisuje svoje viđenje ponižavajućeg poraza rezultatom 5:0 od Barcelone u studenom prošle godine.

"To je bio užasavajući rezultat. Mislim da uopće nije pokazao razliku u kvaliteti između dvije momčadi na pravi način." kaže Pavon.

Od igrača koji je bio simbol momčadi početkom stoljeća, kada je predsjednik Florentino Perez koristio frazu 'Zidanes & Pavones' kako bi objasnio svoju politiku stvaranja 'galacticosa' od velikih svjetskih zvijezda i igrača iz domaćeg pogona, očekivalo bi se da postoji određena ogorčenost načinom na koji su ga se na kraju riješili, ali sada 31-godišnji nogometaš francuskog prvoligaša Arlesa, koji je rekordnih sedam kola prije kraja izgubio šanse za opstanak u ligi, priznaje kako je i dalje navijač Reala i sa zadovoljstvom se prisjeća dana kada je nosio slavni bijeli dres.

"Otkad znam za sebe uvijek sam bio Realovac od glave do pete. Imao sam sreću igrati tamo i taj klub je dio mene. Imam neke sjajne uspomene na vrijeme provedeno u Realu i osvojene trofeje. U mojoj posljednjoj sezoni, pod Capellovim vodstvom, gotovo da nisam igrao i bilo mi je žao zbog toga. Volio bih da sam igrao više, ali to ovisi o treneru, neki imaju više povjerenja u vas, a neki manje."

Kao i svaki strastveni navijač Reala, i Pavon s nestrpljenjem iščekuje posljednje u nizu velikih dvoboja između Reala i Barcelone ove sezone. Nakon ligaškog remija 1:1 16. travnja, Real je pobijedio Katalonce u finalu Kupa Kralja četiri dana kasnije, preuzevši inicijativu pred predstojeće dvoboje u polufinalu Lige prvaka.

To je dramatični preokret u odnosu na poniženje koje su u studenom doživjeli na Nou Campu, kada su poraženi sa 5:0 i u potpunosti nadigrani od Barcelone predvođene Lionelom Messijem. Pavon, koji je igrao za Real u posljednjem susretu protiv Barcelone u Ligi prvaka u polufinalu 2002. godine, uspješnu tranformaciju pripisuje treneru Joseu Mourinhu.


"Mourinho je oživio pobjednički duh Reala. Nije normalna situacija za Real kada ne pobjeđuje. U posljednjih nekoliko godina nisu radili stvari na pravi način, ali Mourinho ih je ponovno uveo u borbu za trofeje i među najbolje momčadi Europe. I dalje imam prijatelja u klubu, poput Ikera Casillasa ili Sergia Ramosa, koji su igrali i u vrijeme kada sam ja bio u klubu. Oni su prezadovoljni trenerom jer je vrlo izravan. On im u lice govori što mu se sviđa u njihovoj igri i što bi trebali promijeniti. Ne govori vam jedno kada misli drugo. Svaki igrač voli takvog trenera."

Nakon što je puno puta iskusio atmosferu El Clasica kao igrač, Pavon je svjestan kakv interes u svjietu vlada za utakmicu koja na teren dovodi najbolje nogometaše na svijetu. Ipak, ne sviđa mu se kada se rivalstvo između dva kluba prikazuje kao sukob političkih frakcija, katalonskih separatista i madridskih centralista. On smatra kako bi navijači morali shvatiti da je međusobno rivalstvo korisno za oba kluba.

"Za mene, to su dvije najbolje momčadi na svijetu, zbog njihove kvalitete, povijesti i mnogih sporednih stvari. To je rivalstvo koje bi trebalo biti što je zdravije moguće i volio bih da i navijači to gledaju na takav način, jer imaju sreću gledati dvije sjajne momčadi sa velikim igračima. Istina je da smo mi Španjolci jako sretni što ih možemo gledati. Mislim da tu ne treba biti nikakve mržnje. Real Madrid ne bi bio to što jeste da nema Barcelone, a Barcelona ne bi bila to što jeste da nema Reala. Oni tjeraju jedni druge da napreduju."

Jedna od zanimljivih karakteristika ovog dvoboja je kontrast između momčadi Reala, koja je sastavljena od igrača sa svih strana svijeta, i momčadi Barcelone, čiju okosnicu čine uglavnom igrači ponikli u omladinskoj školi ovog kluba. Sa Ikerom Casillasom kao jedinim standardnim prvotimcem Reala iz vlastite škole, madridski je klub danas daleko od fraze 'Zidanes & Pavones', što sugerira da je nešto zapelo u proizvodnji vlastitih igrača. Pavon, koji je prošao Realovu omladinsku školu nedugo nakon Raula i Gutija, a u isto vrijeme kada i Casillas, vjeruje kako je nedostatak domaćih talenata u Madridu logična posljedica njihovog očajničkog nastojanja da okončaju eru Barcelonine dominacije u domaćem i europskom nogometu.

"Real mora nešto osvojiti, a uvijek je teže u takvoj situaciji se osloniti na domaće igrače, jer nemate mogućnost pogreške. Kada osvajate naslove puno je lakše gurnuti u vatru igrače iz omladinske škole i dati im priliku. Barcelona sada ima osam bodova prednosti u ligi i stoga imaju luksuz da mogu iskušati nove igrače za budućnost. Najvažnija stvar u momčadi jeste da se svi bore za isti cilj i za trenera. Mislim da su svi grači Reala, odakle god da jesu, koncentrirani na osvajanje trofeja za klub. U nogometu nacionalnosti ne postoje. Sve se vrti oko igre na terenu i najbolja momčad pobjeđuje. Kada ste na nogometnom terenu, isto je ovdje, u Kini ili bilo gdje drugdje." zaključio je Pavon

Nema komentara:

Objavi komentar