srijeda, 27. travnja 2011.

El Clasico



Najbolju najavu za svoje međusobne susrete u polufinalu Lige prvaka napravili su igrači Reala i Barcelone sami u prethodne dvije utakmice, koje su igrali u posljednjih par tjedana. 
Dok je prije prve utakmice u prvenstvu Barcelona bila veliki favorit i za prolazak u finale Lige prvaka, nakon pobjede Reala u finalu Kupa Kralja stvari su se promijenile i sada dvije momčadi u međusobne dvoboje ulaze u najmanju ruku sa podjednakim šansama za prolaz dalje. 
Pritom slobodno možemo zaboraviti mantre igrača Barcelone o tome kako je Kup Kralja za njih bio manje značajno natjecanje, svaki susret Reala i Barcelone je za svakog igrača obiju momčadi poput finala svjetskog prvenstva i u tim dvobojima nema čuvanja za ono što dolazi kasnije. 
Samopouzdanje je na vrhuncu u redovima momčadi Josea Mourinha, a koliko god se u Barceloni trudili pokazati suprotno, njihovo je moralo biti poljuljano, jer kad takva momčad u dvije utakmice protiv jednog protivnika jedva da uputi nekoliko udaraca na gol, jasno je da je taj protivnik pronašao pravu protuigru. 
Ako je itko i mogao pronaći, to je onda Jose Mourinho, koji je to znao pokazati i sa Chelseaem i sa Interom, a sada i sa Realom. 
Jasno je kako igrači Reala sebi ne smiju i neće dozvoliti da sebe smatraju favoritima pred ulazak u ovu utakmicu, ne nakon što su prije manje od pola godine od istog protivnika primili pet golova bez da su opasnije zaprijetili njihovom vrataru, ali Josea Mourinha mora veseliti činjenica da na raspolaganju ima sve igrače, dok njegovog protivnika Pepa Guardiolu muče glavobolje zbog izostanaka nekih igrača. 
Guardiola je tako izjavio kako ne može računati na ozlijeđenog Andresa Iniestu, iako ga je uključio na popis putnika za Madrid, a posebna je rupa na lijevom boku, gdje nema Erica Abidala, Maxwella i Adriana. U obrani ozljede muče Carlesa Puyola i Gabriela Milita i za sada je neizvjesno tko će od njih zaigrati pored Gerarda Piqueta ili će ponovno na mjesto stopera jedan od veznjaka, Mascherano ili Busquets. 
Guardiola u takvoj situaciji kaže kako je Real favorit, ali branič Reala Sergio Ramos takve tvrdnje odbacuje: "Ne vidimo sebe u ulozi favorita, jer mislim da to ne služi ničemu. Ako nas je išta dovelo do uspjeha, to je onda jednostavnost, skromnost i naporan rad. A to su vrijednosti koje moramo zadržati. I Barcelona i Real imaju kvalitetne momčadi i nitko ne može predvidjeti što će se dogoditi. Znamo sve odgovornosti koje imamo i moramo učiniti sve što možemo za obranu svojih boja, a znam da ćemo i dati sve."
Dobra vijest za Barcelonu jeste da je David Villa u subotnjoj utakmici protiv Osasune zabio gol i tako prekinuo post dug jedanest utakmica. U tom susretu strijelac je bio i Leo Messi, koji nije zabio gol niti u jednoj od šest polufinalnih utakmica Lige prvaka u prethodne tri sezone. 
"Ne znam kako se u Barceloni osjećaju u ovom trenutku, znam samo kako se mi osjećamo. Osjećali bismo se isto i da smo izgubili u finalu Kupa Kralja, iako je jasno da je fantastično to što smo pobijedili. Dan nakon toga smo bili ponovno opušteni i koncentrirani, spremni za sljedeću ligašku utakmicu.
Prije nego što sam došao ovdje danas rekao sam nekome da sam ja isti onaj trener koji je izgubio od Barcelone rezultatom 5:0 prije samo nekoliko mjeseci. Nisam se promijenio. Ne posjedujem magični napitak kojim ću ih pobjiediti, znam samo da je za to potreban naporan rad. Od tog poraza smo odigrali sjajnu utakmicu protiv njih u ligi i remizirali 1:1. Onda smo pobijedili u Kupu Kralja sa 1:0, ali ovo je nova utakmica i svašta se može dogoditi.
Moje mišljenje je da nema favorita u polufinalu Lige prvaka. Mi smo dva rivala koja se jako dobro poznaju, dva rivala sa velikom međusobnom poviješću. I jedni i drugi imamo igrače koji znaju kako igrati važne utakmice i koji su već imali uspjeha.
Ja sam normalan motivator. Kao i svatko drugi, i ja prvo moram motivirati sebe. Rekao sam svojim igračima prije finala Kupa Kralja samo jednu rečenicu koju je izrekao Albert Einstein, koji je rekao da postoji snaga jača od parne, električne i atomske energije - snaga volje. A taj Albert nije bio glup. 
Ako budemo igrali dobro, stvarali dobre prilike, budemo bolja momčad, a utakmica završi neriješeno, bit ću jako sretan. Ako oni budu napravili sve te stvari, a utakmica završi neriješeno, opet ću biti sretan." rekao je trener Reala Jose Mourinho. 
Njegov protivnik na klupi Barcelone Josep Guardiola je rekao: "U 20:45 ćemo istrčati na teren sa željom da dođemo do pobjede. Čestitao sam Realu na njihovoj pobjedi u finalu Kupa Kralja, koju su zaslužili. Andres Iniesta neće igrati, ali nadamo se kako će se vratiti do uzvratne utakmice. Moji igrači znaju da ovdje nema nikakvih isprika. Ako pobijedimo, bit će to zato što smo bili bolji, tu ideju ćemo braniti do samog kraja.
Igramo protiv momčadi koja je u najboljoj formi ove sezone. U polufinalu smo Lige prvaka i za nas je veliki zadatak igrati protiv Reala, jedne od najboljih europskih momčadi. To je veliki izazov, jer smo samo jedan korak udaljeni od Wembleya. Pokušat ćemo napraviti najbolje što možemo. Došli smo ovdje pokušati pobijediti momčad kluba koji je osvojio devet naslova prvaka Europe. 
Jako sam zadovoljan što smo došli do ove faze natjecanja, to je veliki uspjeh. Ako se dođete ovdje braniti, oni će vas pregaziti, jer je teren jako širok, a oni imaju jako dobre igrače. Natjecat ćemo se onako kako znamo i sa onim što imamo."

Mogući sastavi:

Real Madrid:Casillas,;Arbeloa,Ramos,Albiol,Marcelo;Lass,Xabi Alonso,Pepe;Ozil,Ronaldo,Di Maria.

Barcelona:Valdes,;Alves,Pique,Mascherano,Puyol;Xavi,Busquets,Keita;Messi,Villa,Pedro. 

Utakmica se igra na Santiago Bernabeu od 20:45 sati a sudit će je "Messijev fan" Wolfgang Stark.

Nema komentara:

Objavi komentar